קידום חלופות לא-אלימות
"פעילות שטח לא-אלימה של ישראלים ופלסטינים זקוקה לתמיכה על מנת להצליח ולצמוח."בבלוג זה כותבת ג'וליה באשה, יוצרת סרטים ומנהלת מדיה ב- Just Vision, על סדרת הסרטים הקצרים החדשה שהפיקה המספרת את סיפוריהם של ישראלים ופלסטינים המשתתפים במאבק לא-אלים בשכונת שייח' ג'ראח בירושלים.
לפני שבועיים הקרנתי את סדרת הסרטים הקצרים החדשה של Just Vision עבור ה-Elders כאשר הם התכנסו בעיר מולדתי ריו דה ז'ניירו. כיוצרת סרטים, הייתה זו הזדמנות נדירה ומרגשת עבורי להציג את יצירתי בפני כמה ממנהיגי העולם רבי ההשראה והמעמיקים ביותר. החוויה הייתה מרגשת במיוחד היות שמזה זמן עומד נושא עבודתי במוקד התעניינותם.
הסדרה שהצגתי בפניהם, "נאבקים על הבית: דיוקנאות משייח' ג'ראח", מורכבת מכמה סרטי דיוקן המספרים את סיפוריהם של ישראלים ופלסטינים המעורבים במאבק לא-אלים בירושלים המזרחית. תנועה זו קמה בתגובה לפינוי תושבים פלסטינים של שכונת שייח' ג'ראח מבתיהם על ידי מתנחלים יהודים.
אני ועמיתי ב-Just Vision החלטנו לחבור לבמאית רבקה וינגרט-ג'אבי ביצירת "נאבקים על הבית" כדי להתמודד עם השאלה שנשאלנו שוב ושוב כאשר סיירנו עם סרטנו הקודם "בודרוס" האם יש דוגמאות עכשוויות של מאבקים לא-אלימים של ישראלים ופלסטינים, ואם כן, האם מתקיימים מאבקים כאלה בירושלים, לב הסכסוך?"
זו לא הייתה הפעם הראשונה שה-Elders שמעו על שייח' ג'ראח. באוקטובר 2010 ביקרו כמה מהם בשכונה והשתתפו באחת ההפגות השבועיות השקטות. היה זו מפגן תמיכה בעל עוצמה והוא משך תשומת לב עיתונאית והעניק עידוד חיוני לאלה שנאבקו על בתיהם ותומכיהם הרבים שהצטרפו למאבקם.
ההשפעה החיובית של ביקור ה-Elders מדגישה את העיקרון המנחה את עבודתנו ב-Just Vision: שתנועות אזרחיות לא-אלימות זקוקות לתשומת לב ולתמיכה כדי להצליח ולצמוח. פעילות שטח מעשית של פלסטינים וישראלים עשויה לשנות באופן קיצוני את הדינאמיקה הממאירה של סכסוך זה. אך כדי שדבר זה יקרה עלינו לשים לב ולהכיר בכך שמאמצים כאלה נעשים כמעט בכל יום.
לפני כמה חודשים דיברתי בכנס של TEDGlobalעל תפקיד המפתח שמשחקת תשומת ליבנו בעידוד מאבקים לא-אלימים או הרתעתם. בעוד שפרשנים וקובעי מדיניות טוענים שהם היו רוצים לראות תנועות בלתי-חמושות ושוחרות שלום, כאשר יוזמות כאלה אכן מופיעות הם לעיתים תכופות מבטלים אותן כקטנות וזניחות מדי. במקום להכיר בפעילות אמיצה זו של ישראלים ופלסטינים ולהריע לה, רוב האנשים פשוט מתעלמים ממנה, ובכך מחזקים את האמונה הכוזבת והמסוכנת שהשינוי האמיתי יכול לבוא רק מלמעלה למטה, או דרך האלימות.
ההתפשטות המהירה של תנועות עממיות במזרח התיכון ומעבר לו בתקופה האחרונה, ואף סיפוריהם האישיים של חלק מה-Elders עצמם, מערערים על הנחה רווחת זו. שוב ושוב ראינו שחברות שלמות השתנו לא דרך מעשיהם של ממשלות או כוחות מזויינום, אלא דרך מעשים של אזרחים מן השורה, אשר באמצעות הדוגמה האישית הניעו מאות ואלפים מבני ארצם לפעולה.
אין שום סיבה שתהליך דומה לא יסייע להוציא את הישראלים והפלסטינים מהמבוי הסתום שבו הם נתונים ולהפנות אותם לעבר עתיד טוב יותר. אך כדי שכך יקרה, על כולנו ללכת בעקבות ה-Elders ולוודא שאנו מקדישים את זמננו ותשומת לבנו לאלה הראויים להם ביותר.
ג'וליה באשה היא יוצרת סרטים עטורת פרסים ומנהלת מדיה ב-Just Vision. היא ביימה והפיקה את הסרט התיעודי עתיר השבחים "בודרוס" ולאחרונה כתבה והפיקה את הסדרה "נאבקים על הבית: דיוקנאות משייח' ג'ראח."