Skip to main content
Conflict countries & regions
Ethical leadership & multilateral cooperation
Elders Statements

Старійшини наголошують, що нейтральність щодо України не може розглядатися як варіант вибору після їх візиту до Києва

Share this:
Photo: Paul Kuzmickas / The Elders
Старійшини закликають посилити міжнародну підтримку України та наголошують, що нейтралітет не є моральним вибором в умовах триваючої російської агресії.
 

Після повернення з Києва старійшини Пан Ґі Мун і Хуан Мануель Сантос закликали український уряд обґрунтувати свою позицію щодо підтримки в столицях по всьому світу. Громадська солідарність урядів, особливо в Африці, Азії та Латинській Америці, має важливе значення для утримання уваги світу до боротьби України та остаточного припинення війни з Росією.

Старійшини зустрілися з президентом Володимиром Зеленським та іншими високопоставленими урядовими діячами в Києві у вівторок, 16 серпня, після відвідин місць звірств, скоєних російськими військами.

Пан Ґі Мун, заступник голови Ради старійшин і колишній Генеральний Секретар ООН, заявив:

«Наш візит до Бучі та Ірпеня не залишив нам жодних сумнівів щодо жахливих страждань, які Росія завдає українському народу, і ми рішуче засуджуємо дії російських сил у цих та в інших місцях».

Старійшини повторюють своє переконання, що війна Росії проти України є моральною наругою. Вони закликають світ рішуче протистояти нормалізації жаху та несправедливості війни та зробити все можливе, щоб допомогти покласти край російській агресії.

Запит українського уряду про гарантії безпеки, які виходять за рамки нездійснених запевнень у минулому, заслуговує серйозного розгляду.

Старійшини також підкреслюють центральну роль самої ООН, вказуючи на початковий успіх Чорноморської зернової ініціативи та можливість залучення ООН до питань ядерної безпеки на Запорізькій електростанції.

Хуан Мануель Сантос, колишній президент Колумбії і лауреат Нобелівської премії миру, сказав:

«Дуже важливо, щоб 16 мільйонів українців, які цього потребують, отримали доступ до гуманітарної допомоги, особливо ті, хто проживає на непідконтрольних Уряду територіях. Не можна ігнорувати жертв цієї страшної агресії. Україна також потребує постійної фінансової підтримки для допомоги з відбудовою та відновленням.

Як старійшини, ми зосереджуємо свою увагу на припиненні війн та їх запобіганні, а не на перемозі в них - нашим пріоритетом є зберегти полум'я миру. Я знаю з власного досвіду в Колумбії, що конфлікти і їх вирішення непередбачувані, але не можна забувати про принцип справедливого і тривалого миру. Українці повинні знати, що люди в усьому світі стоять пліч-о-пліч з ними у їхній боротьбі за визначення власного майбутнього».

Пан Ґі-мун додав:

«Справу міжнародної солідарності з Україною треба вивести за межі країн НАТО. Як старійшини з Латинської Америки та Азії, ми з Хуаном Мануелем Сантосом відвідали Київ, щоб підкреслити, що підтримка України надходить з усього світу. Боротьба України має значення для кожної країни, яка цінує власний суверенітет. Нейтралітет перед лицем агресії не може бути вибором».

ЗАКІНЧЕННЯ

Share this article

Keep up to date with The Elders’ COVID-19 digest:

Sign up to receive regular updates about The Elders’ activities during the COVID-19 pandemic. We will never share your email address with third parties.

Keep up to date with The Elders latest News and Insight:

Sign up to receive monthly newsletters from The Elders. We will occasionally send you other special updates and news, but we'll never share your email address with third parties.

Close

I would like to find:

Search
Close