Skip to main content
Conflict countries & regions
Elders Statements

Війна в Україні не повинна розгортатися: настав час говорити про мир

Share this:
Photo: STRINGER / AFP

 

Як незалежні світові лідери, ми підтверджуємо нашу точку зору, що вторгнення Росії в Україну є обурливим, невиправданим вчинком, за який належить понести справедливу відповідальність. 

Президент Зеленський та український народ мають право захищати свою територію і незалежність та шукати підтримки у своїх союзників.

Ми висловлюємо глибоку тривогу за неспроможність міжнародного керівництва розрядити цей конфлікт, бо це наражає нас на небезпеку нової світової війни, що загрожує лихом мільярдам людей.

Як Старійшини ми закликаємо світових лідерів вжити конкретних заходів для зменшення небезпеки ядерної катастрофи, а також впливу війни в Україні на світові ціни на продовольство, і підготуватися до переговорів, покликаних завершити цей конфлікт.

Стала залежність Європи від російського викопного палива фінансує війну Путіна та буде й надалі послаблювати вплив каральних санкцій, хіба що прискорить перехід до відновлювальних джерел енергії.

Агресія Росії певною мірою можлива завдяки тривалому поступовому руйнуванню заснованого на правилах порядку, на який спирається глобальний мир та безпека.  Послідовні порушення міжнародного права і державного суверенітету великими державами проходили безкарно, що привело до небезпечного протистояння у світі.

Припинення людських страждань у цій війні дипломатичним шляхом має бути пріоритетом для всього світу. Понад 14 мільйонів українців змушені були тікати з своїх домівок через руйнування та спустошення, спричинене російськими збройними силами. Понад 260 мільйонам людей, не пов'язаних з конфліктом, загрожує крайня бідність у результаті впливу російської навали на світові ціни на продовольство та енергоносії, що погіршує наявну нерівність та кризу, викликану пандемією COVID-19.   

Як захід зміцнення довіри пропонуємо Росії, Україні та іншим країнам опрацювати з Організацією Об'єднаних Націй якнайшвидше вможливлення надійного і безпечного експорту зерна та запасів продовольства на світові ринки.

Закінчити цю жахливу війну на підставі діалогу має бути найвищим пріоритетом міжнародної спільноти. Підтримка народу України має бути доповнена співмірним забезпеченням поступу російсько-українських переговорів, діалогу з європейської безпеки та більш масштабними заходами зниження ризику та відвернення ядерної ескалації.

Ми закликаємо Генерального секретаря ООН до посприяти запровадженню дієвих механізмів переговорів, навіть якщо не всі сторони конфлікту готові добросовісно їх вести.

ЗАКІНЧЕННЯ

Share this article

Keep up to date with The Elders’ COVID-19 digest:

Sign up to receive regular updates about The Elders’ activities during the COVID-19 pandemic. We will never share your email address with third parties.

Keep up to date with The Elders latest News and Insight:

Sign up to receive monthly newsletters from The Elders. We will occasionally send you other special updates and news, but we'll never share your email address with third parties.

Close

I would like to find:

Search
Close