Skip to main content
Conflict countries & regions
Elders Statements

Старійшини засуджують вторгнення Росії до України як безрозсудну загрозу миру в усьому світі

Share this:
Photo: ARIS MESSINIS / AFP
 
Сьогодні Рада старійшин засудила вторгнення Росії до України як зухвале порушення Статуту Організації Об’єднаних Націй і безрозсудний, нічим не обумовлений акт агресії, що загрожує дестабілізацією миру й безпеки в усьому світі.

Старійшини підтвердили свою підтримку права народу України на самовизначення й гідність та закликали міжнародну спільноту підтримувати спільну позицію щодо опору діям Росії, включно з широкомасштабними санкціями.

Пан Ґі Мун, заступник голови Ради старійшин і колишній Генеральний Секретар ООН, заявив: 

«Вторгнення Росії до Україні — жахливий вчинок, що вимагає негайної та рішучої реакції міжнародної спільноти. Цьому неспровокованому нападу на незалежну державу немає виправдання. Якщо президент Путін і далі рухатиметься цим курсом, жертвами його агресії будуть цивільні з обох боків, а сам він стане відщепенцем на міжнародній арені».

Рада старійшин попередила, що нарощування воєнних дій спричинить ще більший ризик конфронтації сил Росії й НАТО.

Навіть на поточному етапі всім сторонам слід зробити все, щоб дипломатичні канали залишалися відкритими. Кризи не розв’язують воєнними засобами. Генеральний Секретар ООН Антоніо Ґутереш і решта 14 членів Ради Безпеки ООН мають вжити всіх наявних заходів заохочення до діалогу.

Мері Робінсон, голова Ради старійшин, колишня президент Ірландії, сказала:

«Президент Путін свавільно розв’язав війну, в якій російський народ не зацікавлений. Серцем ми з народом України, що вже переживає смерті, поранення й масову руйнацію. Росія порушила не лише кордони України, вона посягнула на саму основу міжнародного порядку, що ґрунтується на правилах, завдяки якому сформувалася сучасна епоха. Зважаючи на те, що збройні сили як Росії, так і НАТО мають ядерну зброю, їхня конфронтація може загрожувати катастрофічними наслідками для всього людства».

ЗАКІНЧЕННЯ

 

Share this article

Keep up to date with The Elders’ COVID-19 digest:

Sign up to receive regular updates about The Elders’ activities during the COVID-19 pandemic. We will never share your email address with third parties.

Keep up to date with The Elders latest News and Insight:

Sign up to receive monthly newsletters from The Elders. We will occasionally send you other special updates and news, but we'll never share your email address with third parties.

Close

I would like to find:

Search
Close