Skip to main content
Conflict countries & regions
Elders Statements

Рада Старійшин засуджує ядерну ескалацію Путіна й закликає НАТО зберігати стриманість

Share this:
Photo: Vladimir Smirnov / Getty
Read in English or Pусский.
 
Сьогодні Рада Старійшин рішуче виступила проти рішення президента Владимира Путіна привести стратегічний ядерний арсенал Росії в «особливий режим бойового чергування». Це безрозсудне нарощування війни в Україні, що посилює питому смертельну небезпеку ядерної зброї для людства.
 

Ядерні держави НАТО зберігають стриманість і не приводять ядерне озброєння в стан підвищеної готовності. Їм належить і далі залишатися на такій позиції, аби й без того надзвичайно небезпечна ситуація не обернулася на вкрай тяжку.

Рада Старійшин безнастанно наполягає на виведенні всіх ядерних арсеналів з режиму підвищеної готовності, що відповідає ширшій програмі деескалації, роззброєння та зменшення ризику. Поточні події з усією очевидністю підтверджують нагальну потребу в таких кроках.

Старійшини висловили також глибоку стурбованість рішенням Білорусі відмовитися від без’ядерного статусу й, можливо, дозволити розмістити російську ядерну зброю на білоруській території. Такі дії розхитуватимуть безпеку в Європі й збільшуватимуть ризик ядерної ескалації.

Ці безпрецедентні кроки можуть призвести до прямого протистояння сил Росії й НАТО, де обидві сторони мають ядерну зброю. В разі такого розвитку подій зросте ймовірність випадку, помилки чи прорахунку з руйнівними наслідками.

Мері Робінсон, голова Ради Старійшин, колишній президент Ірландії, заявила:

«Багато років світ виявляв згубну м’якотілість у питаннях нерозповсюдження ядерної зброї та роззброєння. Час отямитися. Потрібні негайні рішучі заходи, щоб припинити систематичне розхитування договорів і норм обмеження озброєнь. Нагнітати ядерне напруження, щоб придушити український спротив і потамувати міжнародну спільноту, — це жахливий, безвідповідальний вчинок президента Путіна. Дуже доречно, що ядерні держави НАТО зберігають стриманість і не змінюють режим готовності ядерного озброєння».

Дії президента Путіна прямо суперечать недавній спільній заяві, підписаній ним спільно з рештою керівників країн Ядерної п’ятірки, де сказано: «в ядерній війні не може бути переможців і вона ніколи не має бути розв'язана». На всі сторони покладена відповідальність за те, щоб доброчесно й не шкодуючи сил працювати на призначеній на цей рік Конференції з перегляду Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ). Цим вони мають показати серйозність і тривкість намірів довгострокової ядерної деескалації.

ЗАКІНЧЕННЯ

Share this article

Keep up to date with The Elders’ COVID-19 digest:

Sign up to receive regular updates about The Elders’ activities during the COVID-19 pandemic. We will never share your email address with third parties.

Keep up to date with The Elders latest News and Insight:

Sign up to receive monthly newsletters from The Elders. We will occasionally send you other special updates and news, but we'll never share your email address with third parties.

Close

I would like to find:

Search
Close