Skip to main content
Conflict countries & regions
Elders Statements

Організація «Старійшини» закликає створити кримінальний трибунал для розслідування інкримінованого злочину агресії в Україні

Share this:
Photo: SERGEY BOBOK/AFP via Getty Images
Read in English or Pусский.

Сьогодні «Старійшини» закликала створити надзвичайний кримінальний трибунал, щоб розслідувати інкримінований злочин агресії в Україні й притягти президента Путіна до відповідальності за вторгнення на суверенну територію України.
 

Старійшини схвалюють те, що Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) ініціював розслідування інкримінованих воєнних злочинів, злочинів проти людства або геноциду, скоєних всіма сторонами в Україні, на підставі безпрецедентного звернення 39 країн. Організація «Старійшини» закликає міжнародну спільноту надати МКС підтримку й ресурси, необхідні для здійснення розслідування.

МКС може й має розслідувати інкриміновані воєнні злочини, злочини проти людства й геноцид, скоєні всіма сторонами в Україні. Проте за нинішніх обставин він не може розслідувати інкримінований злочин агресії. Міжнародний суд ООН і Європейський суд із прав людини можуть здійснювати певні функції в Україні, проте не можуть притягати до відповідальності за злочин агресії фізичних осіб.

Цей недолік міг би усунути новий міжнародний або змішаний трибунал, якому буде доручено розслідування інкримінованого злочину агресії в Україні й переслідування винуватців.  Прецедентів, де до скликання такого трибуналу вдавалися, щоб доповнити інші процеси, не бракує.  Збирання доказів слід розпочати негайно, для чого можна започаткувати незалежне розслідування ще перед тим, як структура згаданого трибуналу буде узгоджена докладно. 

Організація «Старійшини» підтримує історичну резолюцію Генеральної Асамблеї (ГА) ООН від 2 березня, що засуджує агресію Російської Федерації проти України всупереч Статті 2(4) Статуту ООН.  Старійшини підтримують також рішення Ради з прав людини (РПЛ) ООН щодо якнайшвидшого створення незалежної міжнародної слідчої комісії, яка розслідуватиме інкриміновані порушення прав людини в контексті агресії Росії проти України.  Вони закликають ГА та РПЛ ООН продемонструвати, в умовах неможливості дій Ради Безпеки ООН, єдність і рішучість у прагненні до справедливості й відповідальності та підтримати вимоги Україні щодо міжнародного сприяння відповідальності за міжнародним законодавством.

Безкарності агресорів слід покласти край, але для цього міжнародна спільнота матиме спиняти акти агресії, де б у світі вони не мали місце.

Зейд Раад аль-Хусейн, член організації «Старійшини», колишній Верховний комісар ООН із прав людини, заявив:

«Міжнародна спільнота зобов’язана згуртуватися й ужити всіх заходів, необхідних для відновлення й підтримання миру та безпеки у світі, особливо за умов, коли Рада Безпеки ООН діяти не може.  Кримінальний трибунал для розслідування інкримінованого злочину агресії в Україні й переслідування винуватців став би вирішальним кроком до подолання безкарності. Я закликаю уряди відгукнутися на вимоги України щодо сприяння в цьому питанні та якнайшвидше знайти можливості поступу.  Ми маємо діяти спільно, щоб оборонити засадничі правила колективної безпеки та притягти до відповідальності порушників».  

Мері Робінсон, голова ради організації «Старійшини», колишній Верховний комісар ООН з прав людини, зазначила:

«Непритягнення президента Путіна до відповідальності за його агресію проти України призведе до подальшого розхитування міжнародного порядку, що ґрунтується на правилах. Коли ми дозволятимемо злочинам агресії залишатися безкарними, на нас, імовірно, чекатимуть подальші грубі порушення й нескінченна руйнація миру й безпеки, місія захисту яких покладена на ООН. Міжнародна спільнота має розглянути всі можливі варіанти забезпечення відповідальності й справедливості».

ЗАКІНЧЕННЯ

Технічні зауваги
 

  1. Злочин агресії — це планування або здійснення політичним або військовим керівником актів агресії, що суперечать Статуту ООН, наприклад, вторгнення, окупації або примусової анексії.
     
  2. За поточних обставин МКС не в змозі розслідувати інкримінований злочин агресії в Україні й переслідувати винуватців.  Ані Україна, ані Російська Федерація не є країнами-учасницями Римського статуту. При цьому Україна виконала дії, що передують законному визнанню підсудності МКС інкримінованих злочинів згідно з Римським статутом.  Відповідно, МКС може розпочати розслідування будь-яких інкримінованих воєнних злочинів, злочинів проти людства чи геноциду, скоєних на території України.  2 березня 2022 р. у відповідь на звернення 39 країн Прокурор МКС оголосив, що ініціює розслідування інкримінованих злочинів, скоєних з 20 листопада 2013 р.  Див. https://www.icc-cpi.int/Pages/item.aspx?name=2022-prosecutor-statement-referrals-ukraine.
     
  3. Злочин агресії має унікальний режим підсудності, на відміну від решти злочинів за Римським статутом (воєнні злочини, злочини проти людства й геноцид).  Злочин агресії ввійшов у початкову редакцію Римського статуту, його означення й умови підсудності та набуття сили визначені поправками, прийнятими країнами-учасницями у 2010 р. («Кампальські поправки»).  Підсудність злочину агресії МКС набула сили 17 липня 2018 р. 
     
  4. На країни, що не є учасницями МКС, підсудність злочину агресії не поширюється, навіть коли вони стали жертвами агресії, якщо Рада Безпеки ООН не прийняла відповідного звернення. Зважаючи на те, що Російська Федерація має в Раді Безпеки право вето, таке звернення не могло бути прийняте, через що в цьому разі на інкримінований злочин агресії підсудність МКС не поширюється.

Share this article

Keep up to date with The Elders’ COVID-19 digest:

Sign up to receive regular updates about The Elders’ activities during the COVID-19 pandemic. We will never share your email address with third parties.

Keep up to date with The Elders latest News and Insight:

Sign up to receive monthly newsletters from The Elders. We will occasionally send you other special updates and news, but we'll never share your email address with third parties.

Close

I would like to find:

Search
Close