Skip to main content
Conflict
Elders Statements

Elders, krize küresel müdahalede Filistinlilerin ve İsraillilerin yaşamlarına eşit değer verilmesi gerektiği konusunda uyarıyor

Share this:
Photo: Israeli soldiers and armored vehicles along the Gaza border, October 2023. Photo: Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

13:00 BST, 25 October 2023, London

STATEMENT

Elders, 7 Ekim 2023 tarihinde Hamas tarafından başlatılan korkunç terör saldırılarını, masum sivillerin öldürülmesini, rehinelerin alıkonulmasını ve İsrail'e yönelik ayrım gözetmeksizin devam eden füze saldırılarını kınamaktadır.  Bunlar, faillerinin öncelikli olarak bir mahkemede adalet önüne çıkarılması gereken kitlesel mezalimdir.

Ayrıca İsrail hükümetinin kuşatma yoluyla Gazze halkına uyguladığı kabul edilemez toplu cezalandırmayı, askeri saldırının boyutunu ve yol açtığı ölü sayısını, bölgedeki sivillerin zorla yerlerinden edilmelerini ve Batı Şeria'da devam eden toprak ve ev istilalarını, yıkımları ve Filistinli halka yönelik yerleşimci şiddetini de kınıyoruz. Bunlar meşru müdafaa eylemleri değildir: Uluslararası insani hukukun açık ihlalleridir ve bazıları cezai sorumluluk gerektiren mezalim anlamına gelmektedir.

Filistin ve İsrail halkları tarih, coğrafya, fedakârlıklar ve acıların mirası ile iç içe geçmiş durumdadır. Mevcut kriz, her iki tarafta da dünyanın merhametini ve saygısını gerektiren hayal edilemeyecek acı ve travmalara yol açmaktadır. İsrailli ve Filistinlilerin yaşamları eşit değerdedir.

Tarih, ahlâk ve siyasi deneyim bizi şu açık mesajı vermeye zorluyor: Bir dizi suça daha fazla suçla karşılık verilmemelidir.

Başkan Biden'ın da uyardığı üzere İsrail, 11 Eylül 2001'deki El Kaide terör saldırılarının ardından en kötüsü Irak'ın işgali olan ABD'nin yaptığı hataları tekrarlamamalıdır.  Terörizmi sadece askeri harekat yoluyla önlemeye çalışmak, çoğu zaman daha fazla teröre, radikalizme ve şiddete yol açan korkunç bir hatadır.  İsrail birliklerinin Gazze'ye yapacağı bir kara saldırısı, hâlihazırda kaybedilen binlerce cana ek olarak çok büyük sivil kayıplara yol açabilir ve çatışmanın daha geniş çaplı bir bölgesel tırmanışa dönüşmesi riskini doğurur.

Şiddet ve cezasızlık döngüsü kırılmalı ve uluslararası toplum, her iki tarafta da mezalim suçu işlemekle itham edilen herkesin cezai olarak sorumlu tutulması gerektiği konusunda net bir tutum takınmalıdır.

Liderler bu çatışmaya yönelik sorumluluklarından çok uzun süre kaçınmışlardır.  Umudun sönmesinde tüm tarafların suçu vardır.  Oslo anlaşmalarından otuz yıl sonra bile, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalini sona erdirecek ve İsrail'in güvenliğini garanti altına alacak iki devletli bir çözüme yönelik herhangi bir siyasi ufuk hala bulunmamaktadır.

Liderler bu çatışmaya BM Antlaşması'nın değerlerinden ziyade jeopolitik bölünmeler perspektifinden bakmaya devam edemezler.  Binlerce can kaybı yaşanırken, BM Güvenlik Konseyi'nin bugüne kadar bir karara varamaması ve ateşkes çağrısında bulunamaması, asli görevini yerine getiremediği anlamına gelmektedir.   Elders olarak biz, derhal ateşkes yapılması, Gazze'ye temel su, gıda, tıbbi malzeme ve yakıt tedarikinin yeniden sağlanması ve Hamas'ın elindeki tüm rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz.

İsrail ile bazı Arap devletleri arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi, Filistinlilerin kendi kaderini tayin etmesi ve devlet olma hakkı temel alınmadığı sürece başarılı olamaz. Bu bağlamda, 2002 Arap Barış Girişiminin yeniden canlandırılması ve ilgili BM Güvenlik Konseyi Kararlarının uygulanması, bölgesel istikrar ve uzlaşmaya yönelik uygulanabilir bir yol sunmaktadır. 

Bugünün karanlık saatleri değişim için bir katalizör olmalıdır.

Elders olarak biz, siyasi diyaloğu ve hukuk yoluyla adaleti benimseyenlerin, insan hakları ve barış içinde bir arada yaşama değerlerine sıkı sıkıya bağlı kalanların yanında duruyoruz.

SON

Mary Robinson, former President of Ireland and Chair of The Elders

Ban Ki-moon, former UN Secretary-General and Deputy Chair of The Elders

Graça Machel, Founder of the Graça Machel Trust, co-founder and Deputy Chair of The Elders 

Gro Harlem Brundtland, former Prime Minister of Norway and former Director-General of the WHO

Helen Clark, Former Prime Minister of New Zealand and head of the UN Development Programme

Elbegdorj Tsakhia, former President and Prime Minister of Mongolia

Zeid Ra'ad Al Hussein, former UN High Commissioner for Human Rights

Hina Jilani, Advocate of the Supreme Court of Pakistan and co-chair of the Taskforce on Justice

Ellen Johnson Sirleaf, former President of Liberia and Nobel Peace Laureate

Ricardo Lagos, former President of Chile

Juan Manuel Santos, former President of Colombia and Nobel Peace Laureate

Ernesto Zedillo, former President of Mexico


ENDS

For media inquiries, please contact William French, Head of Communications (+44 7795 693 903) or email: [email protected]

Share this article

Keep up to date with The Elders’ COVID-19 digest:

Sign up to receive regular updates about The Elders’ activities during the COVID-19 pandemic. We will never share your email address with third parties.

Keep up to date with The Elders latest News and Insight:

Sign up to receive monthly newsletters from The Elders. We will occasionally send you other special updates and news, but we'll never share your email address with third parties.

Close

I would like to find:

Search
Close