Skip to main content
Conflict
Elders Statements

У рамах глобального реагування на кризу життя палестинців та ізраїльтян мають цінуватися однаково, попереджає організація «Старійшини»

Share this:
Photo: Israeli soldiers and armored vehicles along the Gaza border, October 2023. Photo: Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

13:00 BST, 25 October 2023, London

STATEMENT

Міжнародна неурядова організація громадських діячів «Старійшини» (англійською: «The Elders») засуджує жахливі теракти, скоєні угрупованням ХАМАС 7 жовтня 2023 року, убивства невинних цивільних осіб, утримання заручників і безперервні невибіркові ракетні обстріли Ізраїлю.  Це масові звірства, за які винні повинні бути притягнуті до відповідальності, бажано в суді.

Ми також засуджуємо неприйнятне покарання ізраїльським урядом усього населення Гази через блокаду, масштаби військового нападу та кількість спричинених ним смертей, а також насильницьке переміщення цивільних осіб у межах території, регулярні вторгнення та руйнування будинків на Західному березі річки Йордан і напади поселенців на палестинські громади.Це не допустимі заходи самооборони, а явне порушення міжнародного гуманітарного права, і деякі з них прирівнюються до злочинів, за які передбачена кримінальна відповідальність.

Палестинський та ізраїльський народи пов’язані історією, географією та спадщиною жертовності та страждань. Нинішня криза спричинила неймовірний біль і моральну травму обом сторонам, що вимагає співчуття та поваги від усього світу. Життя ізраїльтян і палестинців однаково цінні.

Історія, норми моралі й політичний досвід змушують нас послати чіткий сигнал: на злочини не можна відповідати новими злочинами.

Як застерігає президент Байден, Ізраїль не повинен повторювати помилок, допущених Сполученими Штатами після терористичних атак Аль-Каїди 11 вересня 2001 року, найбільшою з яких було вторгнення в Ірак.  Спроба перемогти тероризм тільки військовими шляхом найчастіше є жахливою необачністю, яка призводить до ще більших обсягів тероризму, екстремізму й насильства.  Наземне вторгнення ізраїльських військ у Сектор Гази може призвести до великих втрат серед цивільного населення на додаток до тисяч вже загиблих і загрожує спровокувати більш широку ескалацію конфлікту в регіоні.

Необхідно розірвати замкнене коло насильства й безкарності, і міжнародне співтовариство має однозначно заявити, що всі звинувачувані у звірячих злочинах з обох сторін мусять бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

Керівники держав занадто довго ухилялися від своїх обов'язків щодо конфлікту.  Провина за згасання надії лежить на обох сторонах.  Наразі, через тридцять років після підписання угод в Осло, немає жодних політичних перспектив щодо прийняття двостороннього рішення, яке могло би покласти край ізраїльській окупації палестинських територій і гарантувати безпеку Ізраїлю.

Лідери не можуть і надалі розглядати цей конфлікт через призму геополітичних розбіжностей, а не цінностей Статуту ООН.  Те, що Рада Безпеки ООН досі не змогла погодити резолюцію і закликати до перемир’я, поки гинуть тисячі людей, є невиконанням її основного обов'язку.  Організація «Старійшини» закликає до негайного припинення вогню, відновлення поставок води, продовольства, медикаментів і палива в Газу і звільнення всіх заручників, утримуваних бойовиками ХАМАС.

Нормалізація відносин між Ізраїлем і деякими арабськими державами неможлива, поки самовизначення і державність палестинців не посядуть центральне місце. У зв'язку із цим відродження Арабської мирної ініціативи 2002 року та виконання відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН є реальним шляхом до примирення та стабільності в регіоні.

Сьогоднішні темні часи мають стати каталізатором змін.

Організація «Старійшини» підтримує тих, хто прагне до політичного діалогу та правосуддя, і непохитно вірить у права людини й цінності мирного співіснування.

КІНЕЦЬ

Mary Robinson, former President of Ireland and Chair of The Elders

Ban Ki-moon, former UN Secretary-General and Deputy Chair of The Elders

Graça Machel, Founder of the Graça Machel Trust, co-founder and Deputy Chair of The Elders 

Gro Harlem Brundtland, former Prime Minister of Norway and former Director-General of the WHO

Helen Clark, Former Prime Minister of New Zealand and head of the UN Development Programme

Elbegdorj Tsakhia, former President and Prime Minister of Mongolia

Zeid Ra'ad Al Hussein, former UN High Commissioner for Human Rights

Hina Jilani, Advocate of the Supreme Court of Pakistan and co-chair of the Taskforce on Justice

Ellen Johnson Sirleaf, former President of Liberia and Nobel Peace Laureate

Ricardo Lagos, former President of Chile

Juan Manuel Santos, former President of Colombia and Nobel Peace Laureate

Ernesto Zedillo, former President of Mexico


ENDS

For media inquiries, please contact William French, Head of Communications (+44 7795 693 903) or email: [email protected]

Share this article

Keep up to date with The Elders’ COVID-19 digest:

Sign up to receive regular updates about The Elders’ activities during the COVID-19 pandemic. We will never share your email address with third parties.

Keep up to date with The Elders latest News and Insight:

Sign up to receive monthly newsletters from The Elders. We will occasionally send you other special updates and news, but we'll never share your email address with third parties.

Close

I would like to find:

Search
Close