Skip to main content
Conflict
Elders Statements

Οι ζωές Παλαιστινίων και Ισραηλινών πρέπει να αποτιμηθούν ισότιμα ως παγκόσμια αντίδραση στην κρίση, προειδοποιούν οι Πρεσβύτεροι

Share this:
Photo: Israeli soldiers and armored vehicles along the Gaza border, October 2023. Photo: Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

13:00 BST, 25 October 2023, London

STATEMENT

Οι Πρεσβύτεροι (The Elders) καταδικάζουν τις φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023, τη δολοφονία αθώων αμάχων, την κράτηση ομήρων και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις πυραύλων αδιακρίτως κατά του Ισραήλ.  Πρόκειται για μαζικές φρικαλεότητες για τις οποίες οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, ιδανικά ενώπιον δικαστηρίου.

Καταδικάζουμε επίσης την απαράδεκτη συλλογική τιμωρία του πληθυσμού της Γάζας από την κυβέρνηση του Ισραήλ μέσω πολιορκίας, την κλίμακα της στρατιωτικής επίθεσης και τον απολογισμό των νεκρών και τη βίαιη μεταφορά αμάχων εντός της επικράτειας, καθώς και τις συνεχιζόμενες εισβολές σε εδάφη και σπίτια, τις κατεδαφίσεις στη Δυτική Όχθη και τη βία των εποίκων σε βάρος Παλαιστινιακών κοινοτήτων.Τα παραπάνω δεν αποτελούν νόμιμες ενέργειες αυτοάμυνας: είναι ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ ορισμένα εξ αυτών αποτελούν φρικαλεότητες για τις οποίες πρέπει να υπάρξει λογοδοσία σε ποινικό επίπεδο.

Οι πορείες των λαών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ είναι συνυφασμένες στην ιστορία, στη γεωγραφία και στο γεμάτο θυσίες και βάσανα παρελθόν τους. Η τρέχουσα κρίση έχει προκαλέσει αφάνταστο πόνο και πλήγματα και στις δύο πλευρές και απαιτεί από τον κόσμο συμπόνια και σεβασμό. Οι ζωές Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν ίση αξία.

Η ιστορία, η ηθική και η πολιτική εμπειρία μας υποχρεώνουν να στείλουμε αυτό το σαφές μήνυμα: η απάντηση σε ένα σύνολο εγκλημάτων δεν πρέπει να είναι περισσότερα εγκλήματα.

Όπως προειδοποίησε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001, το χειρότερο εκ των οποίων ήταν η εισβολή στο Ιράκ.  Συχνά, η προσπάθεια να νικήσουμε την τρομοκρατία μόνο μέσω στρατιωτικής δράσης αποδεικνύεται ένα τρομερό λάθος που οδηγεί σε περισσότερη τρομοκρατία, εξτρεμισμό και βία.  Μια χερσαία εισβολή ισραηλινών στρατευμάτων στη Γάζα θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες αμάχων, που θα προστεθούν στις χιλιάδες ζωές που έχουν ήδη χαθεί, και ενέχει τον κίνδυνο να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Πρέπει να σπάσει ο κύκλος της βίας και της ατιμωρησίας και η διεθνής κοινότητα πρέπει να είναι σαφής στο μήνυμά της ότι όσοι κατηγορούνται για θηριωδίες εκατέρωθεν θα πρέπει να λογοδοτήσουν ποινικά.

Οι ηγέτες αποποιήθηκαν των ευθυνών τους σε σχέση με αυτή τη σύγκρουση για πολύ καιρό.  Όλα τα μέρη έχουν ευθύνη για το σβήσιμο της ελπίδας.  Τριάντα χρόνια μετά τις συμφωνίες του Όσλο, δεν διαφαίνεται πλέον πουθενά στον πολιτικό ορίζοντα μια λύση δύο κρατών που να μπορεί να τερματίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται από τους ηγέτες υπό το πρίσμα των γεωπολιτικών διαιρέσεων, αντί των αξιών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.  Το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσει ένα ψήφισμα και να κηρύξει εκεχειρία ενώ εξακολουθούν να χάνονται χιλιάδες ζωές, αποτελεί αποτυχία εκπλήρωσης του θεμελιώδους καθήκοντός του.   Ως Πρεσβύτεροι, ζητούμε άμεση εκεχειρία, αποκατάσταση της βασικής παροχής νερού, τροφίμων, ιατρικών ειδών και καυσίμων στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και κάποιων αραβικών κρατών δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν αποκτήσει κεντρικό ρόλο το θέμα της Παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης και κρατικής υπόστασης. Υπό αυτή την έννοια, η αναβίωση της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας του 2002 και η εφαρμογή των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανοίγουν μια βιώσιμη οδό για τη σταθερότητα και τη συμφιλίωση στην περιοχή.

Η δύσκολη ώρα του σήμερα πρέπει να γίνει ο καταλύτης της αλλαγής.

Ως Πρεσβύτεροι, στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που ασπάζονται τον πολιτικό διάλογο και τη δικαιοσύνη μέσω του νόμου και υποστηρίζουν σταθερά τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής συνύπαρξης.

ΤΕΛΟΣ

Mary Robinson, former President of Ireland and Chair of The Elders

Ban Ki-moon, former UN Secretary-General and Deputy Chair of The Elders

Graça Machel, Founder of the Graça Machel Trust, co-founder and Deputy Chair of The Elders 

Gro Harlem Brundtland, former Prime Minister of Norway and former Director-General of the WHO

Helen Clark, Former Prime Minister of New Zealand and head of the UN Development Programme

Elbegdorj Tsakhia, former President and Prime Minister of Mongolia

Zeid Ra'ad Al Hussein, former UN High Commissioner for Human Rights

Hina Jilani, Advocate of the Supreme Court of Pakistan and co-chair of the Taskforce on Justice

Ellen Johnson Sirleaf, former President of Liberia and Nobel Peace Laureate

Ricardo Lagos, former President of Chile

Juan Manuel Santos, former President of Colombia and Nobel Peace Laureate

Ernesto Zedillo, former President of Mexico

ENDS

For media inquiries, please contact William French, Head of Communications (+44 7795 693 903) or email: [email protected]

Share this article

Keep up to date with The Elders’ COVID-19 digest:

Sign up to receive regular updates about The Elders’ activities during the COVID-19 pandemic. We will never share your email address with third parties.

Keep up to date with The Elders latest News and Insight:

Sign up to receive monthly newsletters from The Elders. We will occasionally send you other special updates and news, but we'll never share your email address with third parties.

Close

I would like to find:

Search
Close